<iframe src="http://www.vigicrues.gouv.fr/niveau3.php?idspc=20&idstation=47"</iframe>

Het kleine pittoreske stadje Anduze ligt in een groene vallei op de rechteroever van de Gardon, die zich even ten noorden van de stad een weg heeft gebaand tussen twee steile rotswanden: de Portail du Pas of Porte des Cevennes. Deze Porte des Cevennes verbindt de vlakte van Languedoc met de bergachtige Cevennen.
In de tweede helft van de 16e eeuw werd Anduze overwegend calvinistisch, vandaar de bijnaam 'het Geneve van de Cevennen'. Toen in de eerste helft van de 17e eeuw de godsdienststrijd weer oplaaide, werd Anduze het centrum van het protestants verzet onder leiding van de hertog van Rohan. Deze liet versterkingen bouwen zowel in als buiten de stad, alsook een dijk, om de stad tegen overstromingen van de rivier te beschermen.
Na de vrede van Alès in 1629 werd de vrijheid van geweten zoals was gegarandeerd door het Edict van Nantes, bevestigd, maar de protestanten mochten geen eigen politieke partij meer vormen en verloren hun versterkte plaatsen, hetgeen betekende dat de bolwerken van Anduze moesten worden verwoest.
Alleen de Tour de l'Horloge bleef dit lot bespaard. Later, in de 18e eeuw, speelde Anduze een belangrijke rol in de voedselvoorziening van de Camisards (Zie Musée du Désert).
De latere welvaart heeft het stadje te danken aan zijn wijnbouw, vruchtbomen, moerbeibomen en zijde-industrie. Tevens bezit zij nu distilleerderijen en pottenbakkerijen. waar met name grote geglazuurde tuinvazen worden gemaakt
        
Kleine wandeling door Anduze.
Het uitgangspunt voor een wandeling door het kleine stadje is het Plan de Brie, een lang plein waar het Syndicat d'Initiative is gevestigd. Geïnteresseerden kunnen de naast het Syndicat gelegen Temple bezoeken. een sober gebouw, een van de grootste protestantse kerken. In de maanden juli en augustus wordt er op zondagavond, zo waar, een dienst in het Nederlands gehouden.

Aan de overzijde in een hoek van het plein ziet u de Tour de l'Horloge die dateert uit 1320 en het enige overblijfsel is van de oude vestingwerken.

Via een stadspoort die grenst aan het 16e eeuwse kasteel, volgt u de stijgende rue Droite naar de place Couverte met een hal en een grappige overdekte fontein. De fontein heeft een dak in de vorm van een pagode, bedekt met in verschillende kleuren geglazuurde pannen (1649). Vervolgens passeert u de rue Bouquerie, een bochtig en nauw straatje met mooie oude huizen. dat uitkomt bij het Parc des Cordeliers.

U kunt hier heerlijk wandelen temidden van de exotische bomen en de voor Europa zeldzame, enorme bamboestammen (25 m). Op het hoogste punt van het park is een terras aangelegd, waar het borstbeeld prijkt van Clara d’Anduze, een vrouwelijke troubadour. Vanaf het terras heeft u een prachtig uitzicht op de rivier de Gardon.

Het weer in Anduze